AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Názory Téma: Zastupitelstvo 11.prosince 2013

Téma: Zastupitelstvo 11.prosince 2013

Email Tisk PDF

zbrojniceNa první pohled to vypadá, že délka jednání zastupitelů by ve středu mohla trhnout časový rekord, který byl ustanoven 30.října, a který má hodnotu 3 hodiny a 46 minut. Osobně si ale myslím, že je to jen první pohled. Téměř polovinu návrhů totiž tvoří rozpočtová opatření, která byla dříve většinou pohromadě v jednom návrhu, což se ale (správně) některým zastupitelům nelíbilo. Rozpočtová opatření ale nejsou tím, čemu bych se chtěl v tomto příspěvku věnovat. V programu je totiž dostatek bodů, které se asi jen tak "neodmávají". O těch nejzásadnějších pár slov uvnitř tohoto článku - a jsem moc zvědav na vaše názory, o které bych tímto chtěl požádat.

Návrh 103/13 - Rozpočtové opatření - rozdělení částky 650 tisíc místním spolkům a sdružením (výtěžek z výherních hracích přístrojů)
Chvályhodné, jedině dobře, a vlastně to tak má být. Jen dvě poznámky: 1) Nenašel jsem informaci, že návrh rozdělení projednal zastupitelský Výbor pro školství, kulturu a sport. Jestliže ne, nezvednu pro rozdělení dle návrhu ruku. 2) Opravdu by tento balík měl být použit i na odměny pro ředitelky školy a školky? Dle mého nikoliv (viz také návrh č. 119/13 níže).

Návrh 106/13 - Prodej pozemků firmě Havex
Tento požadavek Havexu se už řešil několikrát, vždy byl radou města nedoporučen, dokud se finálně nevyřeší nový dálniční nájezd u 13.brány Škodovky. Nyní už je asi jasno, protože rada města navrhuje prodej schválit. Jedná se o 446 m2. Nebo se jedná o jiné pozemky, než které chtěl Havex dříve?

Návrh 110/13 - Předložení variant při opravě vnějšího průčelí zámku Kosmonosy
Nemyslím si, že bude doc.Horák s vypracování zprávy spokojen. Určitě si nepředstavoval, že starosta jako předkladatel nechá ocenit náklady na všechna čtyři průčelí a nakonec vše sečte na výslednou cifru 34,561 milionu Kč s odkazem na různé kombinace průčelí. Nic víc v návrhu není!

Návrh 112/13 - Vyhláška města Kosmonosy č.2 - poplatky za odpad
Tohle mě velmi překvapilo. Ještě loni zaznělo, že i díky třídění není třeba výrazněji navyšovat poplatky za svoz odpadu, nyní je vše jinak. Jestliže letos jsme platili 450 Kč, od nového roku bychom si měli připlatit dalších 50 korun. Proč? "Skokové navýšení výše poplatku není způsobeno zvýšenými náklady na likvidaci, ale změnou v rozúčtování nákladů, kdy lze podle "metodické pomoci obcím č.15" do nákladů na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu zahrnout i náklady na likvidaci, resp. uložení na skládku včetně poplatku za uložení odpadu na skládku. Dále lze zahrnout nově i náklady spojené s likvidací odpadků z odpadkových košů," uvádí se v návrhu k jednání. Znovu se ptám, proč? Občané potřebují od města v zásadě jen osvětlení, odvoz odpadků, úklid a schůdné komunikace. Kdyby nebyly v městské pokladně peníze, dobře, hlasoval bych pro maximální výši - podle výpočtu by to mohlo být 568 Kč na osobu a rok. Ale v situaci, kdy město má na účtě přes čtyři desítky milionů korun a z různých důvodů se mu nedaří je rozumně utratit nebo aspoň naplánovat jejich zhodnocení, je navýšení poplatku za odpad zbytečné a vůči občanům města necitlivé.

Návrh 113/13 - Varianty řešení fungování městské policie
Při vší úctě - zastupitelstvo zadalo úkol radě, rada starostovi, starosta pověřenému veliteli městské policie, panu Pavlu Rejmanovi. Od toho logicky nelze očekávat, že bude horovat za zrušení své práce; byť je jím připravený návrh zhotovený dobře, tento návrh měl být vypracován vedením města, ne sebeschopnějším městským policistou. Šest variant, porovnáním výhod a nevýhod navedení na alternativy doplnění stavu a zachování funkční městské policie. Je otázkou, zda držet funkční policii proto, aby měl kdo odchytávat a převážet psy do útulku nebo dohlížet na přechodech. O pojmu "neřešená prevence kriminality" by zastupitelé měli podiskutovat. V této chvíli sám nevím, k jaké variantě se přikloním - ačkoliv neočekávám, že se až k hlasování dostaneme. Ale přesto - mám svůj názor: 70:30 jsem pro jiné řešení, než kosmetické doplnění stavu a (ne)řízení takové, jako dosud. Vedení města prosazuje variantu doplnit počet strážníků na 6, což by v praxi mohlo znamenat zhruba 15-16 dvanáctihodinových směn na měsíc. Tak by byl zajištěn nepřetržitý provoz ve dnech, kdy je to nejžádanější, například pátek a sobota. I přes podstatné rozšíření provozu se nejedná o provoz nepřetržitý, pořád by zůstalo nepokryto cca.180 hodin z 720 hodin za jeden měsíc.  Poslední tři souvětí čerpána z návrhu pro zastupitele.

Návrh 114/13 - Dlouhodobý záměr podpory společenského života ve městě
Rád si poslechnu předkladatele, kteří chtějí systémově napravit to, co bezmála pětitisícové město dosud zanedbávalo - koordinaci sdružení a spolků, otevření města turistům apod. Chvályhodné, nicméně opět požadavky na nové pracovní místo. Ale záměru jako takovému velmi fandím.

Návrh 119/13 - Uvolnění finančních prostředků formou rozpočtového opatření pro zřízené příspěvkové organizace
Rozuměj školy a školky. Oč jde? Finanční výbor se shodl na tom, že mzdy školských pracovníků stagnují, mzdy  ostatních zaměstnanců místní školky a škol klesají. Proto jim z výtěžku z výherních automatů chtějí  přilepšit. Takže z pokladny města by se mělo poslat celkem 180 tisíc korun na tato tři místa a tato částka by měla být vyplacena jednorázově jako "malá náplast", byť "podporou školství se má zajímat především stát," jak píší předkladatelé doc. Horák a ing. Müller. Autoři návrhu ji považují "za určitou formu ocenění práce všech pedagogických  i ostatních pracovníků školských zařízení městem". Můj názor? Práce všech těchto lidí si také velmi vážím a v našem městě mám s nimi dosud jen velmi dobré zkušenosti. Přesto si myslím, že město by je financemi ze své pokladny odměňovat nemělo. Jsou to příspěvkové organizace, do jejich účetnictví a systému flexibilního odměňování nevidíme a vidět nemáme, a například  kontrolu zápisů do první třídy a do školky zastupitelstvo neodsouhlasilo právě s poukazem na to, že školka a školy nejsou řízené městem. Tak proč tam nyní posílat peníze všech občanů města? Jsem pro ocenění jejich práce, ale nikoliv z účtu města. Mimochodem, například škola v Kosmonosích dělá každou zimu akci, kdy vybere snad i statisíce korun od sponzorů, jestli se nepletu. Kam jdou tyto peníze? Jinak - nešlo by jich část dát jako přilepšení učitelům a  dalším školským pracovníkům? Jiný návrh na ocenění práce těchto lidí, kteří formují a vzdělávají naše děti, bych měl: Rado města, pozvěte je všechny i s partnery na pořádnou společnou večeři. Možná by se pak cítili více ocenění, než když jim město pošle každému jednorázově dva-tři tisíce na přilepšenou. Celkově velké téma, možná by stálo za to se mu věnovat více. Co vy na to, vážení čtenáři?

Ke zprávám kontrolního výboru už zde nebudu sdělovat nic - již jsem o nich psal v jednom z předchozích příspěvků. Jen mě mrzí, že byly odsunuty na konec jednání, byť měly být původně na jeho začátku. Bude určitě o čem mluvit, a lépe se diskutuje v momentě, kdy má člověk dostatek sil, než když je unaven a spěchá domů, třeba na fotbalovou Ligu mistrů.

Ve vzduchu pak visí také diskuze o tzv. "úklidové rychlé rotě". Analýzu stavu zaslala po minulém ZM místostarostka M.Pekařová, uvidíme, zda na konci jednání bude ještě dostatek mentálních sil se této zprávě a budoucnosti této party věnovat. Ale na to je ještě čas - bude schvalovat rozpočtové provizorium, na toto téma máme určitě ještě leden 2014.

Jestliže se přijdete na jednání podívat, nezapomeňte spacák, svačinu a dostatek kafe Smile

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Miroslav Suchý napsal(a) v Sobota, 14 Prosinec 2013 11:30
zprávy kontrolního výboru můžete stáhnout ve formátu ZIP a následně prostudovat pomocí tohoto odkazu:

https://app.box.com/s/ks38mbamzf5dbs2tillm
Marek Kopecký napsal(a) v Pátek, 13 Prosinec 2013 08:32
Dobrý den,
krátce k akci školy, kde se vybírají statisíce. Tato akce vznikla částečně jako moje vzpomínka na třídní učitelku Olgu Zejvalovou a čaśtečně jako sázka s manželkou Jaroslava Kysely, se kteŕym jsme akci pořádali- vsadili jsme se o basu šampaňského, že pro školu vybereme za pět let 1 milion korun.
Oslovili jsme místní firmy a žádali je o závazek poslat škole částku nejvýš 10.000,-Kč nebo stejnou částku jakou utrží stánek Galatea na školním jarmarku. Galatea zaplatila banner aby firmy měly nějaké PR a žádali jsme školu o děkovný článek pro sponzory v místním periodiku. Za druhý a třetí rok se dohromady vybralo 360.000,-. Poslední rok nám nějaký fanda potrhal banner na plotu u zámku a emailová komunikace s vedením školy ohledňe děkovného článku sponzorům byla nechutná. Letos byla Galatea požádána o zajištění pouze občerstvení, stánek jsme dostali na cestě před zámkem, kde v minulých letech byly jiné stánky a letos nikdo. Vedení školy se tak podařilo efektivně zničit začínající tradici jen pro to, že byl obrovský problém napsat článek do štěkny s obsahem dostali jsme a děkujeme- nic jiného jsme firmám, které se k akci přidaly neslíbili. Máme dokonce firmu, která se zavázala dávat oněch 10.000,- po tři roky, letošní šly školce, a za sebe mohu říct, že nebýt krásných vzpomínek na paní učitelku Zejvalovou, považoval bych celou akci s ohledem na přiístup vedení školy za zabitý čas.
L Horák napsal(a) v Čtvrtek, 12 Prosinec 2013 15:57
Bývá zvykem, že kontrolní orgán, obvykle navrhne konkrétní řešení. Ono se ale skutečně nikomu nechce děla kata, že ?
Potom ale kontrola pro kontrolu nemá smysl.
Pavel Janeček napsal(a) v Pátek, 13 Prosinec 2013 11:37
Dobrý den. Čekal sem debatu, nebyla, škoda. Přesto, KV navrhoval konkrétní řešení u všech tří šetření a všechna byla zastupitelstvem schválena v plném znění. U každé zprávy KV dostal pan starosta úkol "realizovat doporučení KV". Tak se necháme překvapit.

jedna poznámka, kdo od půl sedmé kouká na hodinky a spěchá, ať snad raději příště nikam nekandiduje
David Odnoha napsal(a) v Pátek, 13 Prosinec 2013 06:44
Dobrý den pane docente, docela jste mě pobavil a i trochu zklamal. Zrovna Vy máte skvělou paměť a určitě si vzpomenete na jaro 2011, kdy se Vám a Vašim kolegům znelíbil inženýr Kurka. I zadal se tehdejšímu KV úkol prověřit stavbu jeho domu a případné zneužití informací, které mohl získat jako tehdejší radní. KV ve finále nenašel žádné pochybení, přesto byl odvolán. A to na návrh současného starosty Vaňka. "Navrhuji ho odvolat bez udání důvodů," zněl jeho tehdejší návrh, byť usnesení KV bylo zcela jiné. To bylo katů tehdy, odstřelili jste ho tehdy jako skunka. Jenže - to už existovala nějaká budoucí koalice ČSSD + přeběhlíci + tehdejší iniciátor celé akce Dr.Masarčík. Takže s Vámi nesouhlasím s tím, co píšete. Na usnesení KV ke kontrole případné odvolání či potrestání nestojí a nepadá. Když se chce, trestá se a i odvolává. Teď se ale nechtělo, byť by se dle výsledku zprávy mohlo. Nesvádějte to tedy na kV, prosím, případ Kurka je mementem, že to tak není. Hezký den, D.Odnoha

PS. Mezi námi, stejně si myslím, že se kati najdou. Ale až budeme blíže volbám. Někteří na přípravě této "popravy" pracují již teď a tlak se bude stupňovat.
 
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.