AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Názory K zastupitelstvu města Kosmonosy dne 20.9.23 a další informace

K zastupitelstvu města Kosmonosy dne 20.9.23 a další informace

Email Tisk PDF

Od mého posledního příspěvku utekly 3 měsíce a je nutné dění ve městě opět zrekapitulovat. Materiály do MZ ve středu 20. 9. 23 neobsahují podle mne nic zásadního. Pojďme se tedy podívat na dvě otázky z oblasti investic do dopravy. Ostatně diskuse pod mým posledním příspěvkem - 31x dokazuje, že toto je nyní téma aktuální.

Nejprve zkráceně zmíním poslední situaci kolem projektové přípravy kruhového objezdu na ulicích Hradišťská x Debřská. Byla vypsána soutěž na veškerou „dokumentaci z jedné vody – šup načisto“. Myslím, že i diskuse na tomto webu způsobila, že město potichu tuto soutěž stoplo – viz usnesení RM ze dne 24. 8. 2023, kde se soutěž zrušila a vrátily se neotevřené obálky - https://www.kosmonosy.cz/modules/file_storage/download.php?file=0f180ea6%7C1237&inline=1. V průběžném zápise z RM, který jako zastupitelé dostáváme je uvedeno toto „Hodnotící komise v přiložených dokumentech doporučuje zadavateli, městu Kosmonosy, s ohledem na nedostatečně specifikovaný rozsah zakázky a z toho vyplývající případné rozpory nabídek předmětnou soutěž /výběr zrušit a neotevřené nabídky poslat zpět a soutěž vypsat znovu.“ Budeme tedy problematiku kruhového objezdu v této lokalitě dále sledovat.

A nelze se nezmínit a co nejpodrobněji se vyjádřit k úpravě křižovatky Boleslavská x Stakorská, která z důvodu generální výměny sítí doznala výrazných změn. Byť chybí k dnešnímu dni svislé dopravní značení, tak stavební úpravy jsou již každému patrné. Zrekapitulujme si nejprve, jaký byl provoz před zahájením přestavby křižovatky a z toho dovodíme co bude dál. Křižovatku jsme v minulosti užívali jako JEDNU křižovatku, tj. když jsem jel od Hor. Stakor, tak jsem dával přednost dle pravidla pravé ruky autu nejen ze shora z Puškinovy (od Šmaku), ale zároveň jsem dával přednost tomu co jel ze zdola z Kosmonos do Puškinovy, protože dotyčný opuštěl hlavní křižovatku. A víme, že tam ty ťukance byly, když dotyčný jel od Stakor jenom podle principu pravé ruky. Neznám sice projekt svislého dopravního značení, ale ze stavebních úprav (ostrůvek), je patrné, že se bude jednat o DVĚ křižovatky.

A jak vidím budoucí provoz já:

Je obyčejný den v 07:30 ráno: Jedna sousedka z Hor. Stakor již vyložila své dítě ve škole v zámku, vrací se domů a na této křižovatce chce odbočit na Stakory (za ní se více či méně hromadí kolona, protože naprosto nepřichází v úvahu, aby ji někdo podjel … trochu po chodníku, jak se to dělo v minulosti. Nové úpravy to možná mohly umožňovat. Nová úprava naprosto nikoli. Auta od Hor. Stakor se hromadí. Těm co povolili v minulosti nervy dotyčnou objížděli zprava, a nepokračovali dolů do Kosmonos, ale jeli rovně do centra Kosmonos a do Ml. Boleslavi se nějak dostali. Nová stavební úprava cíleně neumožňuje podjet auto, které odbočuje ze Stakorské dolů do Ml. Boleslavi (nepůjde to ani přes ten trávník, protože je tam sloup veřejného osvětlení). A možná zrovna přijede někdo zezdola z Kosmonos a bude se chtít mermomocí dostat přímo podél Šmaku do Puškinovy ul., kde bydlí a v tu chvíli stojíce již za ostrůvkem to má s kolonou z Hor. Stakor složité – a všechno za sebou zablokuje. Tak to vzdá a pojede domů Tesařskou. A nebo, že bychom udělali z Puškinovy ul. rovnou jednosměrku? Dál nebudu pokračovat. Čas ukáže …..to je ta nejlepší Lučavka královská.

A co k dalšímu dění. Třeba to, že 29. 6. 2023 při hlasování ohledně manželství pro všechny v PSP ČR – viz hlasování č. 119 - https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=81126&l=cz pustili poslanci KDU-ČSL tuto novelu občanského zákoníku do 2. čtení (pouze 8 z 23 jich chtělo tomu zabránit). Tento přístup KDU-ČSL je tedy předmětem diskusí v určitých vrstvách společnosti.

Ing. Karel Blecha
zastupitel města
Kosmonosy

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Kar. Blecha napsal(a) v Pondělí, 25 Září 2023 16:40
Dnes jsem obdržel Zápis a usnesení Rrady města Kosmonosy ze dne 20. 9. 23 - v zápise je toho trochu více. Ale usnesení si může každý stáhnout sám. Přesné znění je:

Rada města Kosmonosy vybírá jako nejvýhodnější nabídku na zpracování „DUSP + PDPS II/610
rekonstrukce křižovatky Kosmonosy náměstí“ předloženou společností CR Project s.r.o., Pod Borkem
319, 293 01 Mladá Boleslav, IČ: 27086135.
Pro: 4
Proti: 0
Zdržel se: 0

A jede se dál. Přeloženo do českého jazyka to znamená, že je vybrána příslušná firma na zpracování vešketé dokumentace naráz (z jedné vody šup načisto) na kruhový objezd Hradišťská - Debřská. Necháme se tedy překvapit co Ing. Horák a spol. vymyslí.

Karel Blecha
_____________________________________________________________
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Úterý, 26 Září 2023 07:09
Jejich revírem jsou Kosmonosy, jejich tempo je vražedné... Very Happy Pane Blecho, ale zase musíte uznat, že i díky takovému přístupu za sebou má volnočasový areál už dvě sezóny, funguje sportovní hala a byly dokončeny další projekty.
 
MiMi napsal(a) v Pondělí, 25 Září 2023 08:05
Pande Dizdarevič, je mi líto, ale je vidět, že toho najedete tolik, kolik já nacouvám. Přechod pod Dikem nemůže být z bezpečnostních důvodů. Zdola nesplňuje 50m rozhledu (má s bídou 30), a o situaci shora zde již u minulého článku byla situace popsána přesně. A proto je jeho stavba idiotská. Ale myslím, že to dobře víte (alespoň z reakcí u minulého článku) --- A opět ze stejných bezpečnostních důvodů existuje minimální vzdálenost mezi křižovatkami, která u Šmaku není dodržena, když nějakej trouba z Prahe udělal z jedné křižovatky dvě (no, na jeho obranu - myslím si, že si to tak někdo zadal, protože takovouhle hovadinu žádný dopravní architekt asi dobrovolně nevyplodí). --- To, že se chcete nechat překvapit stavbou za miliony (z našich daní, tedy naše miliony), která bude ovlivňovat celkovou kvalitu života ve městě je smutné. Měl byste se zajímat včas o to jak to bude vypadat. Což, přiznám se, jsem neudělal ani já. Chybu opakovat nechci, ale zatím jsem nevymyslel jak na to. Poprvé v životě jsem si poslechl záznam ze zastupitelstva a okamžitě jsem si vzpoměl na Kameňák 4. ... Možná donutit zastupitelstvo, aby udělalo na kosmonoských stránkách v menu položku s evidencí investic nad milion. Tam by pak visela kompletní dokumentace jak bude vypadat výsledek a zveřejnilo by se to již ve fázi návrhu, tedy dříve, než proběhne jakékoli výběrové řízení na provedení...
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Pondělí, 25 Září 2023 10:39
MiMi neuražte se, ale zkuste si poposednout. Laughing Nepsal jsem, že je mi ukradené, co ve městě vznikne, ale že mi jako řidiči a chodci může být ukradené jakými normami se řidí vznik přechodu. Určitě bych se mohl víc věnovat dění ve městě, ale abychom kvůli tomu v den jednání zastupitelstva zkracovali otevírací dobu, nebo abych se vracel do práce po JZ a např. od 20 do 21 hod. dodělával to, co je třeba po zavíračce udělat - šlo by to, ale asi bych si s vědomím toho, že ostatní v té době sedí u piva nebo seriálu připadal jako idiot.
MiMi napsal(a) v Pondělí, 25 Září 2023 10:10
Jeden Pavel je soused, druhého neznám a obvykle veřejně nepřispívám, dokud se věci netýkají mě osobně (jako v tomto případě křižovatka kterou denně jezdím mnohokrát). A pokud je vám ukradené podle čeho vzniká cokoli co má vliv na váš život, je to (budu se opakovat) smutné. Cesta, kdy bude každý osobně kus-po-kuse něco připomínkovat písemně, navíc co je takto těžko dohledatelné, je cesta do pekel a zcela špatně.
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Pondělí, 25 Září 2023 09:31
Nehodlám se na poloanonymní diskuzi dohadoval o tom, kdo jak a kolik najezdí. Navíc jako účastník provozu potřebuji vědět, jak se mám pokud jde o přechod chovat. Normy pro jeho vznik mi z pohledu řidiče a chodce mohou být ukradené. A neptal jsem se, proč tam plnohodnotný přechod není, ale proč ostrůvek s "přechodem" považuje Pavel (nebo už si říká MiMi? Very Happy ) za idiotský.

Pokud máte pocit, že křižovatka byla v rozporu s normami vyprojektována, postavena a zkolaudována, tak si nevystřílejte všechen střelný prach tady v diskuzi a konejte. Wink

Včas se zajímat - sice vedení města chápu, že se jim do toho nechce třeba už proto, že vidí "zájem" veřejnosti na JZ, ale i tak je to věc, kterou jsem jak tady v diskuzi, tak osobně kritizoval. K části studie mám připomínku, byl jsem vyzván, ať jí podám písemně a to učiním. Že se nezajímám víc je možná smutné, ale alibisticky jsem si to zdůvodnil tím, že z více než pěti tisíc obyvatel Kosmonos se určitě najde alespoň pár desítek lidí, kteří tráví v práci méně času a tak se tomu mohou věnovat. A pokud jim to za to nestojí a případná "překvápka" ustojí, tak si troufale myslím, že je ustojím také. Navíc s vyjímkou toho, co zmiňuji výše nemám k fungování města připomínky.
MiMi napsal(a) v Pondělí, 25 Září 2023 09:12
Ano, přesně tak jsem to myslel. Aby o investicich mohlo vzniknout (byť třeba i jen neformální) připomínkové řízení, je třeba je nejdříve znát.
Lukáš Kettner napsal(a) v Pondělí, 25 Září 2023 08:45
To je skvělý nápad, je třeba informovat veřejnost a ne se jen nechat fotit do novin. Proč nejít dál a nenechat lidi hlasovat o investicích, tím neříkam, že by to bylo pro zastupitelstvo nějak závazné. Křižovatka je celkem povedená ale přechod je výsměch, otázka času, kdy se tam stane nějaké neštestí. Sám jsem jako řidič zažil na přechodu pod Dikem nepříjemnou situaci. Budeme muset být obezřetní.

LK
 
Pekař napsal(a) v Neděle, 24 Září 2023 12:56
Ten ostrůvek uprostřed křižovatky u Šmaku je tak megalomanský, že by si zaloužil vlastní jméno. Možná by se dal pojmenovat po někom místním jako jeho pomník Wink
Pavel napsal(a) v Sobota, 23 Září 2023 15:13
Tak už jsou u šmaku značky. To se někdo asi posral. Nejen že je dodatková tabulka se špatným tvarem, ale ještě jsou to křižovatky dvě, těsně za sebou - totální cvokhouse. Je to nepřehledné, nebezpečné a proto stavebními normami běžně nepovolené. Minimální vzdálenost mezi křižovatkami je 50m. Jak již v předchozím článku kdosi uvedl: https://www.unmz.cz/files/normalizace/%C4%8CSN%2073%206110/74506.pdf (tabulka 2, str.20), Výjimkou jsou odůvodněné případy při rekonstrukcích. I tak ale umožněné zkrácení vzdálenosti mezi křižovatkami neznamená, že ta vzdálenost může být NULOVÁ. Nevím jaký důvod by toto mělo mít, je to debilní nesmysl a navíc jak píše pan Blecha, celé aktuální "řešení" posílá kapacitu křižovatky do kýble (slušně řečeno). Doufejme, že to ostrůvek a značení obratem zmizí, stejně jako ten idiotský přechod pod dikem. Takovouhle zrůdnost přece nemůže normálně myslící bytost zkolaudovat.
Edmir Dizdarevič napsal(a) v Pondělí, 25 Září 2023 00:09
Proč je přechod (mělo by být v uvozovkách) pod Dikem idiotský?

Když jsem se vracel v sobotu v noci domů, tak jsem viděl, že je nalajnovaná část u náměstí. Jinak jsem finální fázi rekonstrukce neviděl, rozhodl jsem se, že se nechám překvapit Laughing, takže jen obecně - možná je to o zvyku. Když nalajnovali parkoviště ve spodní části Hradišťské (dosud byly čáry šikmo, nyní kolmo + šířka, která by byla OK v době, kdy z linky sjížděla ŠKODA 105 zvaná užovka), tak první dny vcházela většina zákazníků se slovy "Kterej kretén to takhle nalajnoval?!", "To musel vymyslet pořádnej debil!" apod. Před rekonstrukcí křižovatky u Šmaku bylo fajn, že když si auto odbočující vlevo do Puškinovy nebo Stakorské najelo opravdu až ke středu, tak se dalo zprava objet. Pokud tohle nepůjde, tak bude ve špičkách "veselo". Rolling Eyes
 
Dagmar napsal(a) v Pátek, 22 Září 2023 10:20
A mě by zajímalo,zda je nově budovaný kruhový objezd D10 / 38 také na katastrálním území Kosmonosy. Pokud ano, proč se otevírací tanečky stavby konaly bez účasti některého našeho zastupitele? Zastupitelstvo má ve svých řadách spoustu kompetentních lidí. Všichni zaneprázdnění?
Dana napsal(a) v Pondělí, 25 Září 2023 09:42
https://www.facebook.com/StredoceskyK

dne 14.9.2023 zveřejněno za účasti místostarosty města Kosmonosy JUDr. Ladislava Řípy viz foto v příspěvku.
Kar. Blecha napsal(a) v Pátek, 22 Září 2023 11:51
Ano, celá kruhová křižovatka o průměru 140 m, za 750 mil. Kč k dokončení do konce roku 2025 se nachází na katastru města Kosmonosy.
 
Kar. Blecha napsal(a) v Čtvrtek, 21 Září 2023 13:24
Včerejší zastupitelstvo bylo zahájeno za účasti 10ti - zastupitelů, tři se dostavili později. 3 měsíce od posledního zastupitelstva je dlouhá doba, a tak při podpisu prezenční listiny jsme zjistili, že jedna zastupitelska vstoupila do stavu manželského se starostou E. Masarčíkem a přijala jeho jméno v přechýlené podobě, což je jí ke cti. Jistěže oběma přejeme dobrý vztah do dalšího života. Materiály se projednaly vcelku standardně a na konci zastupitelstva zazněla informace, že křižovatka u Šmaku bude zprovozněna příští středu odpoledne.

Zásadně se však zmíním o vystoupení starosty E. Masarčíka v úvodu jednání zatupitelstva k mé osobě. Netušil jsem jak mu mé příspěvky (cca 1 x za 3 měsíce) leží v žaludku. A můj včerejší příspěvek, kde jsem částečně modeloval budoucí provoz na nově budované křižovatce u Šmaku prostě nerozdýchal... Po schválení programu všeho nechal a cca 8 min. projevem na mne nahrnul kde co:
- torpéduji akce, nikam nechodím (Den města Kosmonosy, akce pí. Jancákové, vánoční trhy, vítání jara)
- mám se řídit desaterem, v 8:44 min. záznamu jsem se dověděl, že říkám nepravdy a lži....
Já jsem pochopitelně po jeho yvstoupení krátce kontroval ale nechtěl jsem dále zdržovat jednání zastupitelstva a přítomnou veřejnost. Ukazuje se, že moje nahodilé korektury (není v tom žádná systematika) jedenkrát za 3 měsíce jsou pro starostu již nesnesitelné. Samozřejmě, že musíme společně alespoň někdy dávat korektiv této garnituře. Včerejší vystoupení starosty mne v tom jenom utvrzuje. Rychle si stáhněte zvukový záznam, může se stát, že bude upraven, abyste si mohli udělat vlastní úsudek.
https://www.kosmonosy.cz/samosprava/zastupitelstvo/hlasove-zaznamy/volebni-obdobi-2022-2026/

Kar. Blecha
Pavel Novak napsal(a) v Čtvrtek, 21 Září 2023 12:30
Aneb ucpeme město tak, aby nám občané ještě rádi kývli na nesmysl s obchvatem.
Stačí, když jedete Kosmonosy, kde rostou ostrůvky jako po dešti, což kromě komplikací při průjezdu HZS zároveň způsobuje i to, že se již nedá vyhnout poklopům kanalizace, které jsou kupodivu přesně v jízdní dráze (př. ostrůvek na úrovni u Hypši) a není překvapením, že v těchto místech jde asfaltový povrh do...
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.