AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Z dění ve městě Jak dál s koupalištěm? Podívejte se na dva dostupné návrhy

Jak dál s koupalištěm? Podívejte se na dva dostupné návrhy

Email Tisk PDF

Než vám je ukážu, budu vás ještě trochu napínat. Začnu tím, že doc.Horák neměl ve svém obsáhlém článku v únorovém Kosmonoském zpravodaji tak úplně pravdu, když opakovaně tvrdil, že město nemělo strategický plán rozvoje. Mělo, minimálně na období 2009-2015 existuje, to vím. Vím to proto, že jej mám k dispozici ještě z té krátké doby, kdy jsem byl radním (tímto ten dokument nabízím v pdf podobě, stačí mi jen poslat email). V tomto dokumentu je mimo jiné nyní moderní SWOT analýza (najdete ji zde), ale nejzajímavější je "náhoda" (a tím se oslím můstkem dostávám k tématu v nadopisu článku), která se objevuje na úplně poslední stránce tohoto dokumetu. Ta náhoda, která časově zapadá, vypadá takto:

vyrez strat plan

Je jen náhoda, že obě dvě zmíněné akce patří k nejdiskutovanějším tématům nového vedení města?

koupaliště studieA teď honem k tomu koupališti. Někdy v půlce minulého roku jsme jako zastupitelé dostali odkaz na dokument, která se jmenoval Studie proveditelnosti stavby vodní plochy s biologickou filtrací v areálu koupaliště v Kosmonosech. V tomto dokumentu jsou kromě "referenčních" podobných projektů (ale jak autoři mohli nezmínit bakovský volnočasový areál?) hlavně dva návrhy na možnou budoucí podobu koupaliště - ta minimalistická by město přišla na "pouhých" 18,4 milionu, ta maximální varianta by vyšla bratru na 49,8 milionu. Na obě dvě varianty pod sebou se můžete podívat dole pod článkem.

Nezbývá nám, než se těšit, jaká bude skutečnost. Ta skutečná skutečnost. Jestli se tedy nějaké jiné skutečnosti, než současného stavu, dočkáme. Ale peníze na projekt zastupitelé v rozpočtu na letošní rok schválili.

Schválně, co říkáte na přiložené varianty vy?

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  

koupaliště min

koupaliště max

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
L Horák napsal(a) v Pátek, 06 Březen 2015 15:43
Je škoda , že pan Blecha nečetl poslední zápis ze chůze FV města. Ten těsně před těsně před schvalováním rozpočtu dostali všichni zastupitelé.
Většina připomínek byla akceptována. Schválený schodek byl skutečně po 19 mil Kč, ne 24 milionů jak se "znalostí věci " sobě vlastní tvrdí pan Blecha.
Pro jistotu přikládám kopii zápisu.
Zápis ze schůze F V města Kosmonosy.
Přítomni abecedně bez titulů Čáslava, Čepelík, Fischer, Horák,
Předmětem byl rozpočet města na rok 2015.
Vycházíme z toho, že poslední rozpočty byly vždy koncipovány jako schodkové. Vzhledem k tomu, že nebyly realizovány některé akce, končily vždy přebytkem. Vysoké zůstatky na BU města jsou znehodnocovány inflací a postupně stoupajícími cenami stavebních prací.
FV navrhuje zastupitelstvu navrhuje schválit předložený rozpočet včetně následujících dodatečných úprav:
A. návrh rozpočtu změnit v tabulkové části následovně:

a) paragraf 3111 MŠ, budova provoz - snížit částku o 500 tis. Kč (nerealizovat opravu spojovací chodby)
b) paragraf 3113 ZŠ Kosmonosy, budova investice – snížit částku o 390 tis. Kč (nižší náklady na přestavbu bytu školníka na družinu)
c) paragraf 3412 Sportovní zařízení v majetku obce, městské sportoviště provoz – snížit částku o 465 tis. Kč (nerealizovat opravu a nátěr střechy)
d) paragraf 3412 Sportovní zařízení v majetku obce, městské sportoviště investice – přidat částku 200 tis. Kč na vypracování PD na zateplení objektu městského sportoviště
e) paragraf 3429 Ostatní zájmová činnost a rekreace, provoz koupaliště – snížit o částku 710 tis. Kč (ponechat pouze náklady na nutný provoz)
f) paragraf 3639 Komunální služby a územní rozvoj, výkup staveb – snížit o 2.000 tis. Kč (výkup komunikací Canaba se nestihne realizovat v roce 2015)
g) paragraf 3639 Komunální služby a územní rozvoj, výkup pozemků – snížit o 2.000 tis. Kč (výkup pozemků Canaba se nestihne realizovat v roce 2015, ponechat 2 mil. Kč jako případnou rezervu pro výkup pozemků)
h) paragraf 3639 Komunální služby a územní rozvoj, platby daní a poplatků – snížit o 110 tis. Kč (úspora v dani z nabytí nemovitostí)

B schválit rozpočet města Kosmonosy na rok 2015 takto:

celkové příjmy rozpočtu ve výši 68,005.400,-- Kč
běžné výdaje 63,094.840,-- Kč
kapitálové výdaje 23,108.000,-- Kč
celkové výdaje rozpočtu ve výši 86,202.840,-- Kč
financování ve výši 18,197.440,-- Kč


Výbor důrazně doporučuje .
1.Vysoutěžit a uzavřít rámcovou smlouvu s administrátorem VŘ ( pro větší akce) který má zkušenosti s právní stránkou VŘ.
2. Ten samý postup a uzavření smlouvy s organizací , která by pro město administrovala přehled možných dotačních projektů a připravovala pro město žádosti o dotace.
3. Požadovat po zhotoviteli navrhovaných projektů vždy projektovou dokumentaci až do fáze stavebního povolení !
4. Vysoutěžit zhotovitele na celou opravu pláště zámku s etapovou realizací!
5. Některé připravené projekty ( střední zeď v zámku ) přesunout do rezervy s možnou realizací v roce 2015 ( dotace ?)
Karel Blecha napsal(a) v Středa, 04 Březen 2015 21:15
Většinou nereaguji na různá povídání, které jsou k mým příspěvkům, ale tentokrát udělám výjimku. U doc. Horáka se nebudu zabývat výroky na moji osobu typu „ … že neuspokojené osobní ambice a případně i nenávist jsou silnou motivací…“ .
O mnoho zajímavější jsou výroky současného zastupitele a člena Rady města Kosmonos právníka Petra Boubína, opět pominu výroky typu „ k vaší útočné až pomlouvačné části se vyjadřovat nebudu….…snad jen ….podle přísloví podle sebe soudím tebe"
Pojďme tedy k "údajům" v příspěvku radního Petra Boubína:
"...schodek v rozpočtu v návrhu 24 mil. byl v návrhu rozpočtu a nakonec byl schválen návrh rady... na schodek 18 milionů. I s tímto schodkem se nehodláme spokojit a cílem je ho nadále snižovat. Stejné je to i s výkupem pozemků u Canaby, částka byla opět snížena o 2 miliony….Náklady na provoz koupaliště byly také sníženy…. To jsou fakta."

Nevím o kterých faktech mluví radní Petr Boubín. Já mám písemný materiál dle kterého byl 28. 1. 2015 na zastupitelstvu schválen rozpočet na rok 2015 :
Předpokládané příjmy: 68,005.400,-Kč
Předpokládané výdaje: 92,177.840,- Kč
Saldo příjmů a výdajů: -24,172.440,-Kč
K nákladům na koupaliště: nemůžu si pomoci, ale v tabulkové části rozpočtu za rok 2014 jsou uvedeny náklady 1 090 tis. Kč a pro rok 2015 náklady 1 410 tis. Kč.
A nebudu dál pokračovat. Všechno by si mohl každý občan Kosmonos zkontrolovat. Ale jaksi chybička se vloudila. Od doby schválení rozpočtu dne 28. 1. 2015 nikdo na městském úřadu nedokázal pověsit na městský web schválený rozpočet 2015. Stále tam visí rozpočet 2014.
Karel Blecha
Petr Boubín napsal(a) v Čtvrtek, 05 Březen 2015 11:18
Přesně jak píše pan Janeček, rozpočet byl zastupiteli /kromě Vás, který jste se zdržel/ schválen se schodkem 18mio. nikoliv 24mio. jak bylo v návrhu. Ke snížení schodku došlo mimo jiné i seškrtáním výdajů o kterých píšete. V podkladech k jednání zastupitelstva k tomuto bodu bylo vše jasně uvedeno. Příště se lépe podívejte co bylo schváleno a ne jaký byl původní návrh. Případně Vám rád příslušný návrh, včetně úprav rady, pošlu elektronicky.
Pavel Janeček napsal(a) v Čtvrtek, 05 Březen 2015 06:27
Z usnesení zastupitelstva:
příjmy 68,005
výdaje 86,402
schodek 18,397

provoz koupaliště se snižuje. část výdajů je spíše rezervou pro případ úspěšného vyvlastnění (canaba) nebo úspěšné shody na zm o některých investicích. Schodek se pravděpodobně zvýší o další statisíce, rotože Dolní Stakory už nechtějí kanalizace a tak si projekt musíme zaplatit 100% z našeho.

schválením rozpočtu nedošlo ke schválení výstavby haly - tu schválilo předchozí zm a nový rozpočet jen plní usnesení v této věci. pokud má současné zastupitelstvo jiný návrh, stačí dát na pořad jednání revokaci usnesení nebo návrhy na změnu, doplnění apod. faktem totiž zůstává, že musíme ctít historická rozhodnutí zastupitelstva ač jsme jen nedělali my.
 
Petr Boubín napsal(a) v Úterý, 03 Březen 2015 20:46
Dobrý den všem,

pan docent má pravdu, protože minulým vedením města zadaná a zaplacená studie má hodnotu maximálně toho papíru, na kterém je vytištěna. Pro rozvoj celého areálu je nepoužitelná. Záměrem je vypracovat projektovou dokumentaci k celé lokalitě koupaliště a vybudovat volnočasový areál nejen ke koupání, ale k celoročnímu využití pro všechny věkové kategorie obyvatel nejen Kosmonos.

Pane Blecha, viděl jste oba Vámi opět připomenuté dokumenty nebo jen víte, že jsou? Protože studie ke koupališti je, jak jsem již uvedl nevyužitelná a Strategie rozvoje Kosmonos 2009 - 2015 je bohužel v mnoha bodech také již přežitá.

Dále Vás požádám o uvádění pravdivých údajů. Schodek rozpočtu ve výši 24 milionů byl v návrhu rozpočtu a nakonec byl schválen návrh rady, kde došlo ke snížení výdajů na schodek 18 milionů. I s tímto schodkem se nehodláme spokojit a cílem je ho nadále snižovat. Stejné je to s výkupem pozemků u Canaby, částka byla opět snížena o 2miliony, protože hodláme nadále s vlastníkem komunikace jednat a nechceme platit za chyby minulých vedení města a stavebního úřadu. Náklady na provoz koupaliště byly také sníženy, nikoliv navýšeny jak uvádíte. To jsou fakta. Sice jste se při hlasování o tomto bodu zdržel, nebyl jste proti, ale rozpočet byl takto schválen a bylo by minimálně vhodné uvádět čísla ze schváleného rozpočtu i když se nehodí do argumentace.

K Vaší zbývající útočné, až pomlouvačné části, se vyjadřovat nebudu. Nebo snad jen, že by to bylo podle přísloví "podle sebe soudím tebe"?

Jan Fidler: ano, ohlídáme, aby nikam nic neplavalo.
Petr Boubín napsal(a) v Úterý, 03 Březen 2015 22:58
Pane doktore, opsal jste to zcela správně a platí to. S kolegou Janečkem se snažíme prosazovat, aby byl zpracován systematický plán investic ve městě na celé volební období, samozřejmě s možnými modifikacemi podle případně vypsaných dotačních titulů. Cílem je město nadále rozvíjet po všech stránkách. Občas je podsouváno, že jediným naším zájmem je sportovní hala, ale tak to skutečně není.
Petříček napsal(a) v Úterý, 03 Březen 2015 22:42
Sdružení TOP 09, ODS a nezávislí kandidáti.

"2.1. Strategický plán rozvoje města
• budeme trvat na vypracování tohoto zásadního koncepčního dokumentu
• strategický plán musí obsahovat posloupnost investičních priorit a jejich návaznost z ekonomického hlediska
• naším cílem je zajistit udržitelný rozvoj území s ohledem na životní prostředí, kulturní dědictví, hospodářský rozvoj a sociální vazby" ...

opsal jsem z Vašeho volebního programu. Platí to? Rád bych sledoval kroky k jeho zpracování. Zatím je alespoň nějaký. Těším se na ten správný! Petříček
 
L Horák napsal(a) v Úterý, 03 Březen 2015 13:32
Nejprve se vrátím tvrzení pana Odnohy . Má pravdu , skutečně jím zmíněný plán existuje ,osobně jsem jej četl , včetně SWOT analýzy. Nikdy s ním ale nebyli seznámeni zastupitelé, tedy ti minulí. Nebyl předložen k diskusi občanům. Nikdo se jím neřídil. Prakticky tedy jakoby nebyl.
Bohužel to není jenom neduh našeho města. Důležité dokumenty se často pořizují a poté zamykají do šuplíku, kde jaksi "neškodí".
Ke koupališti, minulé zastupitelstvo se uložilo vedení města pořídit projektovou dokumentaci, která by objasnila co dál velkým bazénem. Otázky které měly být řešeny jsou : Je bazén schopný provozu, jaký zdroj vody bude případně potřebovat? Je možné jej přestavět na odpočinkovou vodní plochu s přírodním čištěním vody? Místo toho vznikla poměrně drahá a především nic neříkající studie o využití celého areálu. S její částí nás pan Odnoha seznámil . V ní jsou tomu nejdůležitějšímu , tedy stavu bazénu věnovány asi čtyři řádky. Řešitelé studie se domnívají, že jej lze využít !? Pokud vím se tímto problémem zabýval kontrolní výbor. Jeho závěry , před obecními volbami zapadly.
Takže ono příslovečné žaludské eso není v rukou tohoto zastupitelstva , a ani toho minulého. Problém byl v postupu těch osob, které usnesení zastupitelstva nerespektovaly , a toho kdo nechal studii proplatit.
Chápu, že neuspokojené osobní ambice a případně i nenávist jsou silnou motivací. Možná že by se ale někteří komentátoři měli nejprve seznámit s fakty, případně před tím než začnou psát počítat nejméně do sta.
David Odnoha napsal(a) v Úterý, 03 Březen 2015 19:39
Dobrý večer, pane docente, asi mě nebudete mít rád, ale opět Vás musím korigovat. Zjistil jsem, že nejen že byl zmiňovaný strategický plán schválen zastupitelstvem (9 hlasy v červnu 2009), ale také občané měli možnost se k němu před projednáním v ZM vyjádřit.
 
Jan Fidler napsal(a) v Úterý, 03 Březen 2015 09:53
Jojo pane Blecha, presne tak to vypada, bohuzel. Je potreba k tomu otevrit diskusi a popripade referendum. inspirace blizkym Bakovem se primo nabizi.
Jeste k te hale aby nahodou nedopadla jako slavny Smak, s urokama tam mesto bude mozna tako kolem 80 mio. a bude rado kdyz za nej v nynejsim stavu ziska odhadem 12-15 mio. max. Kampak asi par milionu, mozna desitek milionu zaplulo? No snad se hala neprodrazi jako boleslavsky aquapark nebo multiarena Praha Smile ale to uz urcite rada mesta nalezite ohlida.
Karel Blecha napsal(a) v Pondělí, 02 Březen 2015 22:05
Situace kolem koupaliště je naprosto příznačná pro současné zastupitelstvo. Řadu informací čtenář získá, když si znova připomene Off-line záznam ze zast. 28.1.15 na těchto stránkách. To jsme schvalovali rozpočet (minus 24 mil. Kč). A dále je dobré si poslechnout zvukový záznam z tohoto zastupitelstva, který visí na webu města Kosmonosy.
Současná garnitura na radnici vůbec neví co dál s koupalištěm. Nebyla schopna k tomu na základě podkladů, které má, zahájit diskusi. Existuje dokument Studie proveditelnosti stavby koupaliště, jak zmiňuje p. David Odnoha a Strategie rozvoje Kosmonos pro roky 2009 - 2015. Ale to nikoho nezajímá. Která varianta se vlastně bude projektovat za 250 tis. dle letos schváleného rozpočtu … nevíme. A jestliže jsme loni dali na provoz koupaliště 1.090 tis. Kč, tak letos plánujeme 1.410 tis. Kč. A ten malý bazének, který napouštíme pitnou vodou stále teče a teče….
Zásadní pro investicí pro toto volební období je víceúčelová hala, tam se sbíhá víc zájmů…..A možná všechno směřuje k tomu… že na konci volebního období …. až budou provozní náklady na malý bazének 2 mil Kč ročně (městská kasa bude prázdná a ve víceúčelové hale se bude provozovat sportovní škola-akademie), tak někdo přijde s tím, že areál koupaliště v Kosmonosích zrušíme (vždyť bude k dispozici přeci ten poloprázdný aguapark v Ml. Boleslavi). Velmi výhodně bude areál koupaliště rozprodán na výstavbu rodinných domů. Nejlépe nějakému developerovi, se kterým uzavřeme plánovací smlouvy o bezplatném vybudování komunikací, tak jako s Canabou. Nic město samozřejmě zadarmo nedostane a za pár let si komunikace za úhradu koupí - viz rozpočet na rok 2015, kde náklady na vypořádání s Canabou činí 3,4 mil Kč.

Karel Blecha
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.