AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Z dění ve městě Koupí Město dům v Boleslavské ulici?

Koupí Město dům v Boleslavské ulici?

Email Tisk PDF

dum cp142V Dlouhodobém záměru podpory společenského života v Kosmonosích a Horních Stakorách, který pro zastupitelstvo města připravili zastupitelé V. Petříček, M.Štěpánek a M.Pekařová, je popsán nejen současný stav společenského a kulturního života ve městě a návrhy na jeho zlepšení (viz.výřez z připraveného dokumentu na konci článku), ale je zde zmíněn i problém s nedostatkem vhodných prostor. Tento problém přitom trápí spolky a sdružení (nejvíce pravděpodobně Muzejní spolek) dlouhodobě.

I proto zastupitelé v únoru diskutovali o možnosti zakoupit do majetku města dům čp. 142 v Boleslavské ulici. Jako první krok se objevil návrh na zpracování technické, finanční a právní analýzy záměru odkoupení tohoto domu. Návrh předložil zastupitel RNDr. Václav Petříček, který jej také zastupitelům vysvětlil. V. Petříček odůvodnil svůj návrh na zhotovení rychlé analýzy zejména obavou z nebezpečí z prodlení. Dům by po případné koupi mohl sloužit například jako muzeum, informační středisko města, knihovna, či sídlo spolků.

Pozemek má zhruba 1000 m2, vlastní objekt ca 300 m2, je standardně vybaven k obývání, majitelka ho udržuje v dobrém technickém stavu. Má dvě podlaží, sklep, na zahradě dvě garáže. Dva vstupy - z Boleslavské a bezbariérový z ulice Pod Loretou. Především jde o velmi významnou a dobře zachovalou barokní stavbu, unikátní i z hlediska historického. Budova je integrální součástí velkorysého hospodářsko-sociálního komplexu černínských staveb, největšího v regionu. Budova byla vystavěna původně jako panský špitál („nemocnice“), sídlilo zde také několik let piaristické gymnázium. Navíc poloha bezprostředně vedle Lorety umožňuje propojení do jednoho funkčního celku (mimochodem – při odkoupení domu odpadne problém s vybudováním navrženého sociálního zařízení na bývalém hřbitově vedle kaple sv. Martina a ušetří se několik set tisíc Kč.)

Jak uvedl předkladatel V. Petříček, není nač čekat – v minulosti již město přišlo - nejenom nešťastnou náhodou, ale i chybným rozhodnutím města - o panský barokní hostinec U Českého lva, rovněž barokní památku, a stejně tak naposledy o barokní roubenku čp..27.

Analýza, kterou kompletuje správní odbor, napoví, jakým směrem budou zastupitelé uvažovat. Osobně nyní považuji síly podporující koupi tohoto objektu a síly podporující odmítnutí tohoto návrhu za vyrovnané.

Níže naleznete slibované návrhy na podporu kulturního a společenského života ze strany Města:

navrh114

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
Bizon napsal(a) v Sobota, 22 Březen 2014 14:13
Dá-li pánbůh a voliči, tak se takových potřebných, hlubších názorů dočkáme po volbách i na stránkách Kosmonoského zpravodaje a na městském webu. Doufám, že informační a názorová různorodost a objektivnost bude pak svěřena konečně p. D. Odnohovi, který to vlastně už dělá po léta na svém webu.
Petr napsal(a) v Čtvrtek, 20 Březen 2014 10:03
V Horizontu pan Petříček psal že čtyři zastupitelé byli proti. Víme kdo to byl?
David Odnoha napsal(a) v Neděle, 23 Březen 2014 12:03
Oficiální výsledky hlasování k tomuto návrhu:

Pro: 9 (Baboráková, Bc. Křížková, Macoun, Odnoha, Štěpánek, RNDr. Petříček, Svárovský, Mgr. Pekařová, Vaněk)

Proti: 4 (Ing. Müller, PharmDr. Masarčík, Doc. MUDr. Horák, DrSc., Honc)

Zdržel se: 2 (Ing. Kadlecová, Rys)
 
Pavel Janeček napsal(a) v Čtvrtek, 20 Březen 2014 05:57
Vím, že pan doktor mne teď nebude mít úplně rád, ale na druhou stranu, on můj názor na tuto věc zná moc dobře. Nic nekupovat, udělat nejprve kompletní revizi městského majetku a jeho využití, pak se podívat co vše ještě hodláme stavět (tělocvična 100%), co nás to všechno bude stát jenom na běžném provozu. Teprve potom se měl zadat posudek "ekonomiky" tohoto objektu a až následně se má posuzovat na co máme a na co nemáme.

Anebo. Kus za kus, pokud toto koupíme, tak prostě musíme něco prodat, ideálně objekt s nejhorším poměrem užitek/náklady! Najde se před volbami v zastupitelstvu odvaha k pořádnému kroku nebo se příštímu vedení města předá město sice s přebytkem na účtech (to předával již pan Dlouhý), ale s každoročním gigantickým minusem na běžném provozu města (i bez investic, což je poprvé navrhováno právě nyní a je to sakra nebezpečné).
Jana Tichá napsal(a) v Pondělí, 24 Březen 2014 10:21
Zdravím Václave. podle mě se Šmak ani neměl stavět Laughing
Prodat se měl už před deseti roky, nebo přesně v té době, než do něj město začalo pumpovat peníze aby se udržel v technicky vyhovujícím a obyvatelném stavu. Známe všichni povinnosti majitele ohledně údržby, revizí, pravidelných kontrol a různých zkoušek veškerých zařízení v budově? Víme co budou stát např. kotle? Proč to vše hradíme nájemci a ne sami sobě?
Dále jsme se nikde nedozvěděli kolik spolkne Šmak energií: plyn, voda a elektřina ročně.
Je to jen další kostlivec ve skříni jako koupaliště.
Tak proč ho nevyužít, je tam kuchyně, sál, prostoru dost pro vše, co už jsem uvedla. Nejsem ekonom, ale velkou hodnotu už budova mít nebude a nakonec se prodá za pár korun komukoli.
Jen můj názor.
Pavel Janeček napsal(a) v Pondělí, 24 Březen 2014 06:13
Pro Davida: Ahoj, já přeci neprodávám šmak, spíše jsem zastáncem revize celého městského majetku, jeho využitelnosti atd. ale pokud se má koupit špitál bez oné revize, tak jsem zastáncem toho, že se musí jedna budova prodat. A označil jsem šmak (můj názor).

Ekonomika šmaku (pohledem podnikatele). Dům stál 65mil. Kč. Odepisuje se 30 let tzn. v účetnictví roční náklady na pořízení domu (odpisy) 2,166 mil. Kč. Výnos z nájmu je kolik? 800tis.? Dokud nebudou výnosy 2,166mil. Kč tak je šmak v finančně minusový.

Vím, že se šmak neprodá, resp. neprodá se před volbama. Tady jde totiž racionální uvažování stranou, rozhodují emoce.
Petříček napsal(a) v Neděle, 23 Březen 2014 22:01
Jano, právě jsi provedla požadovanou inventarizaci městského majetku (nezapomněla jsi správně ani na hřbitov). No a teď by jsi měla požadovat na odpovědných osobách revizi a zhodnocení. A teď otázku: prodala by jsi Šmak, nebo máš pocit (jako jsem měl donedávna i já), že je stále pro Kosmonosy výhodně využitelný?! Vašek
Jana Tichá napsal(a) v Neděle, 23 Březen 2014 21:46
Pánové, dovolte abych přispěla troškou do mlýna jen takovým postřehem a doufám, selským rozumem.
Václave Petříčku, promiň, ale já nevidím nic přinosného v nákupu starého - byť historicky cenného domu. Máme v majetku hřiště s budovou, hřbitov, Šmak, koupaliště, nárožák, tělocvičnu, Loretu s věží a další stavby které potřebují péči a spolykají nemalé finance. aby nám nepadaly na hlavu. Nelze zapomenout na zámek a školku - které potřebují péči přednostně a soustavně.
Jako město jsme pronajmuli naprosto šíleně / když už se neprodal / Šmak a teď hledáme prostory pro úplně všechno: dům s pečovatelskou službou, sál, kulturní a společenské akce a samozřejmě spolková činnost. prostory pro MP.
S pozdravem a výkřikem: doufám, že na hřišti u sokolovny nebude parkoviště úřadu, se loučím.
A teď do mě.
Petříček napsal(a) v Neděle, 23 Březen 2014 19:55
Oceňujíce veřejné přiznání docenta Horáka i já se bez mučení přiznávám. Byl jsem dosud "vášnivě" proti prodeji Šmaku. Hlavní důvody shrnul David. Zvedám i hozenou rukavici v podobě věty našeho váženého finančního arbitra "Přesto si dokážu představit situaci, kdy prostředky za prodej Šmaku ,budou uloženy na podúčet a použity pro nákup a rekonstrukci domu pod Loretou, případně na jiné obdobné akce ( zeď zámeckého parku)". Ostatně tak jsem reagoval i na podobný podnět rovněž váženého přítele - ing. Janečka.
Ve středu na jednání zastupitelstva bude i veřejnost informována o výsledcích stavebně-technického a architektonicko-památkářského šetření (pouze o tom jsme hlasovali, nikoli o koupi !!!) renomovaných odborníků. Osobně přednesu i některé další související informace. Pak by stačilo málo - podat konkrétní návrh... Odhodlat se k tomu "drajvu", jak říká David.
L Horák napsal(a) v Neděle, 23 Březen 2014 17:09
Přiznání bídáka a veřejného škůdce.
Byl jsem jeden z těch čtyř které se dr. Petříček snažil v rámci demokratické diskuze dehonestovat. Pro vysvětlení demokracie v tomto specifickém podání je nejspíš vítězství za každou cenu, kdo se opováží být proti musí být zničen. Ještě štěstí že Kosmonosy nemají pranýř a kata . Ale zcela věcně. Velice si vážím především badatelské činnosti muzejního spolku a osobně dr Petříčka. Ale vize typu koupíme dům a potom se uvidí co s tím považuji za dobrodružství . Město má řadu nevyřešených problémů , k uvedení majetku města včetně infrastruktury do optimálního stavu bychom potřebovali minimálně dvěstě milionů korun. Veřejným tajemstvím je neschopnost , či nechuť vedení města připravovat projekty , které by městu mohly získat dotace. V poslední době jsme se tak " úspěšně "připravili o možnost žádat o dotace na cyklostezku podél Debřské a žádat o dotace na revitalizaci koupaliště. S taktikou kdo nic nedělá nic nezkazí pokazíme nakonec všechno. Město navíc neumí hospodařit s cizími finančními zdroji ačkoli je bonitní klient. Přesto si dokážu představit situaci, kdy prostředky za prodej Šmaku ,budou uloženy na podúčet a použity pro nákup a rekonstrukci domu pod Loretou, případně na jiné obdobné akce ( zeď zámeckého parku ). Ale pokud si vzpomínám nejvášnivněji proti prodeji "rodinného stříbra" jménem Šmak protestoval dr. Petříček.
David Odnoha napsal(a) v Neděle, 23 Březen 2014 12:11
Přestaňme si zde pohrávat s myšlenkou, že by devět zastupitelů zvedlo půl roku před volbami ruku pro prodej Šmaku. Kdykoliv tato snaha na zastupitelstvu zazněla, byla to zejména "kulturně-společenská klika" (a vůbec to nemyslím hanlivě), která byla proti prodeji Šmaku - hlavně kvůli možné ztrátě kulturního zázemí, rozumějme místu pro pořádání plesů, setkání a podobně. Nepřesvědčily ani ekonomické rozbory (byť vedením města ušité tak, aby podpořily neprodej Šmaku), ani analýza technického stavu objektu. Pak byla uzavřená dlouhodobá nájemní smlouva a toto téma je aktuálně asi pasé. Mimochodem, moc by mě zajímalo hlasování zastupitelů v případě, kdyby návrh zněl - koupíme dům v Boleslavské, ale jen když budeme jako ZM souhlasit s prodejem Šmaku. To bych chtěl vidět na vlastní oči Smile Na to je ale potřeba jiný drajv... (češtináři prominou to slovo, někdy je "anglický" výraz nejtrefnější...)...dobře tedy...tah na bránu?Smile
Petříček napsal(a) v Pátek, 21 Březen 2014 11:00
Je to pregnantně vyjádřeno! Nemám námitek. Teď mě napadá jediné přirovnání: Gordický uzel! Zdraví VP
Pavel Janeček napsal(a) v Pátek, 21 Březen 2014 06:51
Dobrý den, pane doktore,

Vy víte, který kus mám na mysli. Tady (v Kosmonosích) se o tom, ale, moc nemluví. Ten kus je ŠMAK. A rovnou přidám své argumenty a doufám v nějakou polemiku:

a) nehezká a neekonomická stavba za příšerné peníze, která další a další polyká a hlavně vždycky polykat bude (nejen na opravy a údržba, ale i na provoz)
b) město vlastnící hospodu je tak trochu unikum (už chybí jen nápad ji provozovat a posílat tam úředníky točit pivo)
c) argument potřeby vlastního (rozuměj městského) velkého sálu nechápu - 1. chátrá nám zrcadlový sál v zámku, tak ho dejme dohromady 2. požadavek na zachování sálu ve šmaku lze zakotvit do kupní smlouvy, taky jde udělat stav. uzávěru 3. nový majitel by musel být ultra blb, kdyby sál nepronajímal pro plesy atd.
d) argument ubytovnou nechápu - 1. co je tam teď 2. lze řešit opět stavební uzávěrou, kupní smlouvou apod. aby z toho nebyla čistá ubytovna
e) projekčně je to příšernost, soustava balkónků, výklenků, výstupků, ústupků - ten dům má snad všechny "zkrášlující" architektonické prvky balkón, lodžii, terasu a uvnitř i pavlač (!), rizalit, vikýř, sloupořadí s klenbou (avšak v jednom poli bez klenby asi za svět krásnější), dekorativní okna s příčkou (naštěstí ne zlatou) a dole "velkoformátové výlohy, sem tam dokonce i šambrány aj. - nese ohromnou energetickou náročnost, náklady na opravy taktéž velké a využitelnost mizerná
e) co vlastně město z vlastnictví šmaku má, jaký je ten bonus proti tomu, kdyby celý dům vlastnil soukromník - prosím kritizující i o nefinanční vyjádření přínosu
f) estetiku jsem nakousl, nelíbí se mi ta stavba ani za mák, ale možná ji někdo považuje za krásnou - ovšem ať hledám jak hledám, nevidím v ní nic moderního (ten dům je starý pár let) ani odkazujícího na nejlepší léta kosmonoská

Proti tomu bývalý špitál je příkladnou ukázkou něčeho, co si zaslouží min. ochranu. Ovšem vlastnit oboje a ještě k tomu třeba špejchar (taky se tu o tom mluvilo) by snad znamenalo bankrot města! Takže hledání kusu za kus bych směřoval tímto směrem.
Petříček napsal(a) v Čtvrtek, 20 Březen 2014 18:37
Nezlobím se. Beru to druhé. Navrhněte nejlepší "kus" na výměnu. Jste na řadě a máte přehled. Zdraví VP
 
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.