AKTUALITY - REPORTÁŽE - POZVÁNKY
NÁZORY - KOMENTÁŘE - DISKUZE

Email info@nasekosmonosy.cz
Telefon 725 244 482
Facebook Naše Kosmonosy Naše Kosmonosy
 

Naše Kosmonosy

  • Zvětšit písmo
  • Původní velikost písma
  • Zmenšit písmo
Home Z dění ve městě Majitelce možného budoucího kulturního stánku došla trpělivost a nemovitost nabídne realitce

Majitelce možného budoucího kulturního stánku došla trpělivost a nemovitost nabídne realitce

Email Tisk PDF

dum cp142A není se čemu moc divit. Přes půlroku se zastupitelé víceméně bez jakéhokoli progresu dohadují o tom, zda by město mělo odkoupit budovu bývalého špitálu v Boleslavské ulici čp. 142. Poté, co byl na březnovém jednání předložen odborný posudek o stavu objektu, poté, co proběhla v místním periodiku názorová diskuze, předložil zastupitel RNDr. Václav Petříček na květnovém jednání zastupitelů návrh, aby Městský úřad zpracoval právně ekonomické podklady pro odkoupení této nemovitosti pro využití jako muzea a kulturně informačního centra města a pro perspektivní prodej Šmaku. Podstatou návrhu bylo zajistit informace o kupní ceně uvedeného objektu a zároveň možnosti finanční kompenzace prodejem dlouhodobé nerentabilního a neperspektivního objektu ve vlastnictví města – Šmaku. Diskutovalo se však zejména o stavu objektu a možných výdajů na jeho rekonstrukci a udržování. Jak by se vám líbilo, kdybyste „drželi“ městu přednostní možnost koupit váš dům a přitom by se na zastupitelstvu a v novinách a v diskuzích mluvilo a psalo o tom, že je ve stavu, kdy se do něj bude muset hodně investovat, snad proto, aby nespadl????

Kvůli tomuto návrhu sedělo v hledišti mnoho spoluobčanů, kteří se dlouhá léta starají o kulturní život ve městě. A ti se asi nestačili divit. Bylo evidentní, že někteří zastupitelé Petříčkův návrh vůbec nečetli; tito se snažili bod odložit s poukazem, že nemohou rozhodovat o koupi, když nemají všechny informace. Trpělivě jim zastupitel Petříček vysvětloval, že k těmto informacím vede cesta právě přes vypracování podkladů, a že se nejedná o koupi! Saze už ale Petříčkovi vybuchly poté, co zastupitel Honc prohlásil, že v objektu, který je památkově chráněn, nezatlučete bez památkářů ani hřebík (na každém jednání přitom Petříček opakuje, že objekt není památkově chráněn). Ještě více sazí pak vybuchlo poté, co zastupitel PharmDr. Masarčík (opravovač češtiny ve wordu mi jeho jméno trpělivě opravuje na Masaryk) stále opakoval, že není známo, co vše rekonstrukce objektu obnáší, apeloval na ostatní zastupitele, že je třeba si uvědomit, v jakém stavu objekt je, aby nakonec na přímou Petříčkovu otázku, zda četl odborný posudek o stavu budovy sdělil, že nečetl. RNDr. Václav Petříček pak požádal, aby tento posudek byl vyvěšen na webu města. Zopakoval také, že se nerozhoduje o koupi objektu, ale o přípravy kompletních informací pro rozhodování. Z návštěvníků jednání podpořili záměr svým vystoupením paní Milada Remešová a pan Ljulin Christov – zatímco Remešová si zachovala noblesu, Christov emoce na uzdě neudržel (avšak je se čemu divit?).

Předkladatel návrhu také pojmenoval faktory, které by mohly být pro město v případě pořízení této nemovitosti přínosem – mohlo by zde být zřízeno informační středisko, bylo by sem přestěhováno muzeum, čímž by se uvolnil prostor na zámku, zjednodušil by se záměr vybudování sociálního zařízení v Loretě (nyní navržen nevhodně na bývalém hřbitově Lorety), čímž by město zhruba milion korun ušetřilo. Navíc, po případném zapsání objektu do seznamu nemovitých památek by se mohla zvýšit možnost získání dotace na adaptaci části objektu pro tyto účely. Petříček také dodal, že členům Osvětové besedy ani Muzejního spolku město za jejich práci ani za materiál – kromě dotací na naplánované akce – nic neproplácí; bylo by tedy dobré jim alespoň najít vhodné místo ke kulturním akcím a pracovním schůzkám.

Jelikož ne všichni zastupitelé objekt viděli a ne všichni zastupitelé četli připravené podklady k rozhodování, navrhl zastupitel Josef Rys svolat pracovní jednání zastupitelstva přímo v tomto objektu a získat všechny dostupné informace ke svému dalšímu rozhodování. Tento návrh zastupitelé schválili a chystali se na toto pracovní jednání. Avšak poté, co se zážitky přímých účastníků projednávání návrhu dostali na veřejnost a stav objektu byl diskutován nejen v Kosmonoském zpravodaji, ale i v jiných lokálních médiích, rozhodla se majitelka domu nečekat na rozhodnutí zastupitelů a nabídnout dům do prodeje přes realitní kancelář. Zároveň už si samozřejmě nepřeje, aby se jí po domě kdokoliv promenádoval. Pracovní jednání zastupitelů se přesto bude konat, jen ne přímo v tomto domě.

PS: Jen škoda, že zapadl jeden z protinávrhů, aby zastupitelé PharmDr. E.Masarčík a ing. J. Müller rozpracovali svůj nápad udělat kulturní stánek města ze Šmaku. Nevypadalo to, že by se PharmDr. Masarčík bránil, ale nabalováním dalších a dalších vrstev diskuze tento návrh propadl do historie.

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Přidejte svůj komentář

Very HappySmileWinkSadSurprisedShockedConfusedCoolLaughingMadRazzEmbarrassedCrying or Very SadEvil or Very MadTwisted EvilRolling EyesExclamationQuestionIdeaArrowNeutralMr. GreenGeekUber Geek
Vaše jméno:
Komentář (zde můžete používat HTML tagy):
  Ověřovací kód. Pouze písmena bez mezer.
Ověřovací kód:
17 Bizon napsal(a) v Úterý, 01 Červenec 2014 18:30
Domnívám se, pane inženýre Janečku, že pojetí kandidátky jsem zřejmě už uhodl, také některé kandidáty, ale všechny ne. Tak dalece Kosmonosy neznám. Přestože jsem i nadále polodivoký levičák z vrchu Baba, držím Vám palce. Pozornou četbou Našich Kosmonos se dá hodně vydedukovat.
Pavel Janeček napsal(a) v Středa, 02 Červenec 2014 12:00
Pokud jste dedukoval dle webu nasekosmonosy.cz, tak mám obavu, že tak odvážní zase nejsme Smile
 
16 Bizon napsal(a) v Úterý, 01 Červenec 2014 09:35
Paní Nazarová, mohla byste zveřejnit jméno tehdejšího předsedy ODS v Kosmonosech, který zřejmě disponoval charakteristikou šklíby zlomyslného? Doufám, že to dobračisko se už neangažuje v kosmonoské politice. Ing. Janečku, Vás si vážím, Vy víte, kdo to je? Kde se nachází v současné době ve Vaší straně? V popředí, nebo v zadku?

Je zajímavé, že na některé velmi závažné příspěvky na tomto webu se praktikuje taktika internetového ticha.
Nazarová napsal(a) v Středa, 02 Červenec 2014 08:25
V raných dobách popřevratových Kosmonos jsem byla krátce členkou ODS a v té době byl na vedoucím místě starosta Petr Šíl. Jak jsem psala - RR tehdy jednala s Pavlem Teplým, ale domnívám se, že on byl jen víceméně nastrčená figurka. Tenkrát fungovala skupina pánů Masarčíka, Kurky, Otomanského a dalších podnikatelů z Podobory, kteří dychtili po pozemku pod koupalištěm, získaném za starosty Štěpánka zdarma od pozemkového fondu. Ti prý i financovali vydávání tří čísel předvolebního Horizontu, ale nikdy se to neprokázalo. Vím, že bych to neměla uvádět, když to nemohu doložit. Ale naučila jsem se to z výše uvedené tiskoviny.
Pokud někoho zajímá, co si myslím, byla bych jen ráda, kdyby místní ODS začala jednat poctivě a v zájmu města. Je stále dost lidí, kteří jí dávají důvěřivě svůj hlas a pak nadávají, jak jde v Kosmonosích všechno šejdrem. Nakonec to dopadne tak, že taktika - netaktika, budu volit jednotlivé kandidáty ze všech stran a vytvořím si tak svou kandidátku snů.
Pavel Janeček napsal(a) v Úterý, 01 Červenec 2014 11:37
Drahý Bizone,

a) jak víte, že jsem předseda MS ODS? Safra, věděl jste to skoro dřív než já Smile
b) nestudoval jsem historii ODS Kosmonosy, nevím, kdo v té době byl předsedou, mohu se ovšem poptat
c) znám jmenovitě jen dva předchozí předsedy, na kandidátce nebude ani jeden z nich
d) celkově Vás Bizone asi kandidátka překvapí, doufám, že mile

Zdravím Vás PJ
 
15 Bizon napsal(a) v Sobota, 28 Červen 2014 11:55
Doufám, pánové Odnoho a doc. Horáku, že budete na podzim kandidovat v obecních volbách. Také doufám, že pan Odnoha bude jako nejvhodnější osoba pověřen koncipováním pojetí oficiálních kosmonoských médií. Bere mě šlak, když si pomyslím, jak už dávno mohli být občané Kosmonos informováni daleko otevřenějšími způsoby, jak mohli mít k dispozici spoustu názorů od různých znalých, kompetentních a ochotných zúčastnit se názorových střetů. V tomto směru by měl být daleko více využit městský web. K tomu, aby se z výměny názorů nestala válka na život a na smrt, stačí stanovit pravidla proti úderům pod pás a proti nenávistné stylizaci.
Bizon napsal(a) v Úterý, 01 Červenec 2014 18:15
Děkuji, paní Nazarová, znovu opakuji, že si Vás moc vážím.
Nazarová napsal(a) v Úterý, 01 Červenec 2014 07:45
Podstatná oprava: CHTĚLI OTISKNOUT ..... (zkreslenou zprávu o hospodaření) Jako nepravdivou ji redakční rada nechtěla vydat a také proto vznikl Horizont
Nazarová napsal(a) v Pondělí, 30 Červen 2014 10:24
Milý Bizone. Teď jsem dlouho váhala, zda mám připomenout svoji zkušenost s vydáváním kosmonoského informačního měsíčníku, či raději mlčet. Dělám chybu a píšu. Ještě v současnosti se stane, že někdo se zlou ironií připomene Kosmonoské noviny, vydávané v našem volebním období. Kdo chce, ať se ošklíbá, ale je fakt, a nechá se to dokázat, že jsme se poctivě snažili o dění v obci skutečně pravdivě informovat. Psali jsme o všem, co se chystá, jak to dopadlo, případně proč to nedopadlo. Kromě redaktora jsme psali hodně sami, tím myslím starostu Štěpánka a mě, protože jsme měli informace z první ruky. A občas psali i radní, nebo opozice. Ta, bohužel, často nepsala pravdivě, opět mohu prokázat, a hrozně jim vadilo, že jsme v tom samém listě za jejich příspěvkem předkládáním důkazů uváděli jejich zkreslené údaje na správnou míru. Bylo to jako v Kocourkově. Když - už před volbami v r. 2002 otiskli kritiku našeho hospodaření a hrubě zkreslili cifry v rozpočtu, pozvala R R tehdejšího předsedu ODS, předložila schválenou správu o hospodaření města a poukázala na nesrovnalosti v jejich kritice. Ten se jen ušklíbl a výsledkem byla tři čísla předvolebního plátku Horizont. A jak dopadly volby, si snad ještě pamatujete.
V K N jsme neustále vyzývali občany, aby psali do novin. Politické strany mohly psát, byla stanovena pravidla, dodržoval se zákon o tisku. Všechny doručené příspěvky byly otištěny, jen jsme pro nedostatek místa odmítli povídky ze začátku století, které posílala jedna stará paní. A taky jsem jednou upravila jeden příspěvek také staré paní.
Vše, co jsem zde napsala, mohu dokázat, protože Osvětová beseda má všechny ročníky svázané, včetně předvolebního Horizontu. A proto, milý Bizone, jsem skeptická k vašemu optimismu, že stačí nastavit pravidla a nedávat podpásovky. Co by potom dělali ti, co se chtějí prosadit a nic za nimi není?! Po této zkušenosti jsem přesvědčená, že čtenáře nebaví číst seriozní zprávy, u kterých se musí trochu přemýšlet a taky si pamatovat. Mnohem čtivější je zlá pomluva. Zdravím a přeji úspěch.
 
14 L Horák napsal(a) v Sobota, 28 Červen 2014 09:04
Data o ekonomii zařízení tohoto typu jsou známá. Ekonomicky únosné jsou náklady při obsazenosti minimálně 80 zájemci o služby tohoto typu. Takže trend: je lépe podporovat a dotovat služby , nežli stavět objekt má svou logiku. Ostatně pokud je mi známo v blízkém okolí se poměrně nedávno připravovala stavba tří objektů tohoto typu. Z ekonomických důvodů se nikdy neuskutečnila.
Nevím kolik z našich spoluobčanů by si mohlo dovolit platit za nájem a služby částku přes 30 000 Kč měsíčně, pokud by se jednalo o zařízení na čistě komerční bázi. Problematika péče o bezmocné, nemocné s Altzheimerovou nemocí je ovšem o něčem jiném. Téměř vzorové zařízení existovalo před lety na Praze 9. Ovšem to bylo " výhodně privatizováno" takže zaniklo. Cesta je : městem dotované služby v místě, a něco co má charakter spíše lůžkového zařízení, které by vzniklo sdružením prostředků několika obcí.
Nazarová. napsal(a) v Pondělí, 30 Červen 2014 17:45
Nevím, jaké jsou současné podmínky. Jen nemám ráda takové střílení omračujících cifer od pasu. Proto jsem připomínala, že jsme chtěli počkat na dotace. Také typ stavby - přízemní buňky, by byly mnohem levnější, protože bez hlubokých základů a bez výtahu, to vše by cenu výrazně zlevnilo. Tenkrát rozvahu o provozních nákladech připravovala členka finanční komise paní Jiránková, ekonomka a ředitelka jednoho sociálního zařízení v Ml. Bol.
Rovněž nebyla zodpvězena připomínka o obtížnosti nastěhování do rodiny dětí, která žije v malém bytě a jeden o druhého by neustále zakopávali. Kdo by chtěl být takovou přítěží? Co se týče připomínky, že je lepší postavit takové zařízení pro více obcí - vždyť to byl jeden z důvodů, proč jsme zakládali mikroregion Baba. Oboje Stakory, Bradlec a Kosmonosy. A je jasné, že takové bydlení pro těžce postižené staré lidi není vhodné.
Zdravím a nijak netrvám na tomto řešení. Jsou povolanější, ale neměli by si problém zjednodušovat.
Nazarová. napsal(a) v Pondělí, 30 Červen 2014 17:37
Nevím, jaké jsou současné podmínky. Jen nemám ráda takové střílení omračujících cifer od pasu. Proto jsem připomínala, že jsme chtěli počkat na dotace. Také typ stavby - přízemní buňky, by byly mnohem levnější, protože bez hlubokých základů a bez výtahu, to vše by cenu výrazně zlevnilo. Tenkrát rozvahu o provozních nákladech připravovala členka finanční komise paní Jiránková, ekonomka a ředitelka jednoho sociálního zařízení v Ml. Bol.
Rovněž nebyla zodpvězena připomínka o obtížnosti nastěhování do rodiny dětí, která žije v malém bytě a jeden o druhého by neustále zakopávali. Kdo by chtěl být takovou přítěží? Co se týče připomínky, že je lepší postavit takové zařízení pro více obcí - vždyť to byl jeden z důvodů, proč jsme zakládali mikroregion Baba. Oboje Stakory, Bradlec a Kosmonosy. A je jasné, že takové bydlení pro těžce postižené staré lidi není vhodné.
Zdravím a nijak netrvám na tomto řešení. Jsou povolanější, ale neměli by si problém zjednodušovat.
 
13 L Horák napsal(a) v Pátek, 27 Červen 2014 10:21
Vážený Bizone !
Tuto knihu by spíš měl mít jako povinou četbu starosta s tajemníkem. Ti ale nejspíš čtou něco úplně jiného
12 Bizon napsal(a) v Čtvrtek, 26 Červen 2014 17:01
Pane inženýre Janečku, Technické vydavatelství Praha, s.r.o. vydalo publikaci "Facility management v technické správě a údržbě budov" od Fr. Kudy, Evy Beránkové a spol. 266 stran, cena 368.- Kč.

Adresa vydavatelství:

Technické vydavatelství Praha s.r.o.
Publikace na dobírku
Jeseniova 1404/176
130 00 Praha 3
11 Nazarová napsal(a) v Úterý, 24 Červen 2014 11:00
V době, kdy jsme tento záměr předkládali zastupitelstvu, jsme udělali s pomocí matriky průzkum věkového složení obyvatelstva. Tehdy to vycházelo takto: v r. 2000 bylo v okolních domovech důchodců umístěno 14 kosmonoských občanů a na volné místo čekali daší 4. Ve zmińovaném roce zde žilo 70 občanů ve věku 80 - 94 let. Také jsme si uvědomovali, že naše město je městem rodinných domků, kde žijí rodiče se svými dětmi až do své smrti, a proto je potřeba ubytování v pečovatelském domě celkem nízká. Rozhodli jsme se proto, že nemá smysl stavět hned rozsáhlé zařízení. 36 míst by mělo stačit. Už proto, že v té době byly Kosmonosy silně zadluženy stavbou Šmaku a i jinde mělo město své povinnosti. Tehdá jsme uvažovali, že by se stavba takového zařízení mohla financovat i vkladem budoucích uživatelů, kteří by si tak předplatili bydlení. Tenkrát se totiž dotazovali i bývalí občané Kosmonos, kteří žili v cizině, a tady se sháněli po takovém zařízení, kde by se vrátili domů a žili za nižžší náklady, než ve svém novém domově. Návrh arch. Šantavého, kterého jsme požádali o vypracování studie, by umožnil případné rozšíření o další koridor s bytečky. Že však je to záležitost, na kterou bude město doplácet, jsme si uvědomovali, ale domnívali jsme se, že si to staří kosmonosáci zaslouží, zrovna tak, jako si sportovci zaslouží sportoviště a děti musí mít vybavenou školu. Přesné vyúčtování si nepamatuji, ale bylo by to pro naše město únosné zatížení, pokud by se hospodařilo s péčí dobrého hospodáře, jak zastupitelé slibují.
Co se týče docházky asistenční služby do domácnosti, věřte, že znám dost starých lidí, kteří mají děti jinde a oni sami se z Kosmonos nechtějí stěhovat. A taky vy mladí, dejte si ruku na srdce a sami sobě položte otázku, zda byste přijali s otevřenou náručí a laskavě starou matku, nebo otce svého partnera, kteří mají své zlozvyky a specifické potřeby a nemohou už zůstávat sami. A my staří jsme velmi citliví na zlé slovo, ujišťuji vás.
V našem volebním období bohužel nové dotační programy nebyly vypsány a dostavovala se ta zařízení, která byla rozestavěna dřív. Bylo však vše připraveno, aby se mohlo žádat hned, jak by se opět uvolnily dotace. Když se tak stalo, byl starostou už pan Dlouhý a domek byl prodán, jak už jsem psala .
Zdravím.
10 Pavel Janeček napsal(a) v Úterý, 24 Červen 2014 04:57
dotaz na paní Nazarovou: zajímalo by mne, zda se někdo někdy (ať seriózně nebo alespoň "předvolebně") zabýval nejen investicí do DPS, ale především ročními náklady na provoz a údržbu DPS + kolik máme takto potřebných "místních" seniorů? Ač pravičák, jsem zastáncem toho, že stát se má o potřebné postarat, ale jak psal pan docent, lepší pomoc potřebným (senior, ztp, ztp-p) asistencí u nich doma než v nějakém hromadném zařízení. Navíc mi přijde, že asistent docházející domů nebude vůbec dražší než péče v DPS (včetně nákladů na stavbu, jeho provoz a údržbu).

pro Mirka Suchého: máš pravdu Mirku, vypadá to tak, že pár lidí si myslí, že mít 50mil. na účtě je dobře a že je "pohoda", že ale permanentně zvyšujeme vnitřní zadlužení nedostatečnými investicemi si nikdo neuvědomuje. Město má nemalý nemovitý majetek (domy, silnice, chodníky, skoronáměstí) v obrovské hodnotě, v komerční sféře se většinou uvažuje s částkou 3% do běžné údržby, za toho předpokladu majetek příliš nestrádá a zůstává na původní hodnotě. V Kosmonosích by to měl být řádově 20mil. ročně, ty mi ale neinvestujeme. O co méně dáváme do údržby nyní, o to více nás to jednou bude stát celé. A zase jsme na začátku, něco nám tu chybí, dovolím si drze zneužít té nejklasičtější literatury "na počátku bylo slovo" (Jan 1) a "to slovo je strategie" (Janeček).

ke špitálu. Co je složitého na tom, zadat požadavek na stanovení: (a) roční náklady na šmak vs. roční náklady na špitál (b) náklady na přestavbu šmaku vs. náklady na přestavbu špitálu a (c) očekávaný výnos z prodeje šmaku + náklady na pořízení špitálu. Pro zjednodušení bych zatím neuvažoval s možností získání dotací. Pak úředníkovi pracujícímu v excelu nechte udělat dvě křivky na 30 let dopředu a potom může padnout rozhodnutí. V září se do dá stihnout, když nebude ochota, tak to nechte novým zastupitelům jako první úkol - vybrat jedno nebo druhé.

Pozn. kolik Kosmonosáků (starousedlíků i nás náplav) včetně zastupitelů zná skutečné roční náklady na provoz, základní údržbu a vytápění šmaku?
Nazarová napsal(a) v Pondělí, 23 Červen 2014 15:44
Oprava. Napravo od kostela a domeček tehdy byl ve vlastnictví města.
A ještě argument, že po dostavění Štiftu budou k pronájmu malé bytovky tam, lze vyvrátit tím, že někteří potřební nebudou moci platit vyšší nájem. Pokud bude stavět město za přispění dotace, bude vypočítaný nájem podstatně levnější, přeci to nebude výdělečný podnik!
Nazarová napsal(a) v Pondělí, 23 Červen 2014 15:32
Omlouvám se, že se pořád vracím do minulosti, ale jsem ve věku, kdy jsem přesvědčená, že není od věci, poučit se z minulosti. I když je fakt, že když jsem byla mladá, taky jsem se tomu bránila.
Tak tedy co už tu bylo: byl tu záměr, koupit domeček v Lípách (nalevo od kostela - naproti Čonkům. Počítalo se s tím, že se použije stará krásná budova, kde bude zázemí domu s pečovatelskou službou, t. zn. sklady, ordinace, jídelna, společenská místnost, marodka a pod. a od této hlavní budovy budou postupně - podle zájmu- přistavovány jednotlivé bytové buňky, spojené s hlavní budovou krytou chodbou. Takové chodby s buňkami by se tam vešly celkem ve třech řadách asi po osmi , to si už nepamatuji. Každá buňka by byla pro jednu osobu, nebo pro manželský pár a měla by před okny maličkou zahrádku pro individuální potřeby nájemníka buňky. Protože záměr tehdy zastupitelstvo odsouhlasilo, nechala se tam už přivést silnější plynová přípojka a nechala se zpracovat studie, aby - až bude vyhlášen nový dotační projekt na takováto sociální zařízení, bylo město připraveno, a mohlo zažádat o dotaci. Naše volební období skončilo (starosta Štěpánek 1998-2002) a nová garnitura - starosta Dlouhý s radními Masarčíkem, Kurkou, Svárovským Vlad. a novým zastupitelstvem domeček přes protestní akci občanů prodali i s kusem toho krásného pozemku, ideálního pro takovéto účely. Asi 200 tisíc, které příprava studie a přípojka stály, přišla vniveč.Je pravda, že starým lidem je nejlépe tam, kde celý život žili, ale co když už to nejde? Pak se Kosmonosáci musí vžebrávat k prozíravějším sousedům. Ovšem dům s pečovatelskou službou by se tam snad pořád ještě postavit dal, ale jiný. Jenže ti mladší se nijak netají názorem, že je zbytečné pro staré lidi cokoliv dělat, protože stejně nebudou nikdy spokojeni.
Co se týče muzea, zajímalo by mě, jestli by se stávající sbírky, které už muzejní spolek shromáždil ,do domu pod Loretou vůbec vešly. Když si vzpomenu na krásnou výstavu různých interiérů dvacátého století, která byla instalována ve sklepení zámku před asi osmi lety, tak o tom silně pochybuji, a to byla jen část depozitáře.
Jana Tichá napsal(a) v Pondělí, 23 Červen 2014 08:03
Zdravím, Mirku.
Je to názor můj, kdy já i když mám ráda staré budovy, tak ke každé chci deset milionů jen na citlivou rekonstrukci a údržbu. A proto bych město nezatěžovala další starou budovou.

Jinak téma domovů pro seniory, nebo jakékoli péče o seniory je skutečně velké a je smutné, že se u nás za dvacet let jen slibuje před volbami.
A jinak - taky stárnete - děti naše Very Happy
Miroslav Suchý napsal(a) v Neděle, 22 Červen 2014 20:55
Nejen, že odbočili od tématu. Prostě se tomu vyhnuli.

Můj názor ovšem také není úplně jednoznačný:

Tento dům by bylo pro město docela dobré vlastnit. Ale opravdu jen v případě, že se sníží výdeje na rozsáhlý úřednický aparát a na budovy ve správě města.
Pracovní síly na úřadě nadále bobtnají a bobtnat budou. To samé údržba budov. Na pár let to stačí a účet města to utáhne, ale nejpozději v přespřístím volebním období bude někdo muset výdaje současného vedení škrtat. Snad si někdo v té době vzpomene, kdo byl v tomto volebním období ve vedení města a kdo blahosklonně vše odsouhlasil s tím, že to "nějak dopadne, ale my už u toho nebudeme".
Bizon napsal(a) v Neděle, 22 Červen 2014 11:09
Pan doc. Horák a paní Tichá odbočili od tématu a otevřeli nové, velké téma. Doufám, že pan Odnoha dá tomuto tématu prostor i mimo tento článek. Doc. Horák by měl mít právo vyjadřovat se k městským financím na stránkách Kosmonoského zpravodaje, např. k nákupu nábytku pro mateř. školku. Další velké téma je podle mne školství - nejen technické vybavení, ale i účinné metody vyučování, které vyjdou vstříc i žákům z "nestudijních" rodin.
Jana Tichá napsal(a) v Sobota, 21 Červen 2014 21:07
Pane doktore, letos jsem opět prošla kolem Petrových kamenů a po Vás ani památka Very Happy
Problém s řešením péče o seniory v rámci našeho města, mi přijde skutečně málem neřešitelný. Nicméně, už by se toho měl někdo chopit, a ne toto téma rozvíjet před volbami.
Základ je asi tam, že naše děti nemají čas, prostředky bohužel ani chuť, se o rodiče starat. Tedy v našich současných, českých podmínkách. Kdo tedy tuto potřebnou péči bude zajišťovat? A jak?
A dají se na naše české poměry naroubovat zkušenosti ze zahraničí?
L Horák napsal(a) v Neděle, 22 Červen 2014 10:25
Asi jste tam nebyla ve správnou dobu.Řešení existují, u nás např. Ivančice . Nebo dánský model . Ale ten znamená vysoké daňové zatížení. Naše specifikum je chtít maximum služeb ,ale neplatit daně.
 
L Horák napsal(a) v Sobota, 21 Červen 2014 07:37
A to ještě milý Dr Petříček neví, že jsem o filipojakubské noci na Petrových kamenech zaklínal zastupitele, aby dům nekupovali.
Jana Tichá napsal(a) v Pátek, 20 Červen 2014 12:46
Mohu jeden názor? Pořád jsem pro, aby město nenakupovalo staré domy. Dům už letmým pohledem je několik let neobýván - byť vzorně opečováván. Majitelka ho mohla už dávno prodat.
Veškeré debatování kolem vypadá, že se roztáčejí předvolební tanečky , dojde někdy v mých rodných Kosmonosích k tomu, že se začne přemýšlet o domě s pečovatelskou službou - např?
Kolik politických garnitur od roku 89 před volbami slibovalo?

A teď do mě, zdravím všechny.
L Horák napsal(a) v Pátek, 20 Červen 2014 18:09
Většina minulých garnitur na radnici si pletla dům s pečovatelskou službou s domovem pro seniory. Dům s pečovatelskou službou je vhodný především pro větší celky s jiným typem zástavby ( převážně bytové domy). Domov pro seniory je zařízení zcela jiného typu. Otázka zní potřebujeme budovu, nebo péči? Pokud bychom se jeli podívat do Velké Británie, kde je systém sociální péče na rozdíl od zdravotnictví funkční, nalezli bychom zcela jiný model. Jde o péči poskytovanou tak aby seniora co nejdéle udrželi v jeho prostředí. Tedy pomoc při nákupech, údržbě domu ,zahrádky, dovoz stravy , vyřizování formalit na úřadech atd.
Pro nás by bylo pokud už v musíme mít budovu vhodné spojit síly s jinou obcí třeba s Bakovem. Ale to nám při rozhádanosti naší politické scény nehrozí. "Ideálem" jsou jistě některá zařízení na komerční bázi. Tedy předražená komůrka v objektu na samotě v polích s výhledem na hřbitov, abychom věděli co nás čeká . Ostatně věřím že v rámci politiky typu: slibem neurazíš jistě nějaká strana před volbami nějaký ten objekt slíbí.
 
Ladislav Horák napsal(a) v Čtvrtek, 19 Červen 2014 13:09
Pokud je mi známo a ví to jistě i pan Odnoha, mají se dnes sejít zastupitelé v 16 hodin u Šmaku, takže ten nápad nezapadl !
Jinak kultura jsou především lidé, ne dům ! Bez nadšenců , které naštěstí naše město má je jakýkoli objekt na nic.
Jinak nedivím se těm , kteří "pro jistotu " nebyli nikdy zváni na prohlídku objektu,že prostě hlasovat nechtěli. Ostatně sám jsem o její umožnění dr Petříčka žádal opakovaně a jaksi to nidy nevyšlo že ?!
Jinak dojde-li na příslovečné "lámání chleba" je nám jakýkoli "odborný posudek" zadaný těmi, kteří měli o koupi onoho objektu enormní zájem k ničemu.
Musíme li k věci přistupovat s péčí dobrého hospodáře ,a to musíme , má význam jen oficiální soudně znalecký posudek. Takzvané odborné posudky nemají poté ani cenu papíru, na kterém byly vytištěny. Opět se nedivím těm zastupitelům, kteří prohlásil , že tohle číst nebudou.
Petříček napsal(a) v Pátek, 20 Červen 2014 11:07
Jedno je pravda (Very Happy): skutečně jsem příteli docentovi všema cestama chtěl zabránit přístupu do domu, aby neviděl tu hrůzu, kterou jedna magistra a jeden inženýr architekt hrubě ve svých posudcích na moje přání zamlčeli a naopak pravdu zkreslili. Dokonce jsem majitelku přemlouval, kdyby náhodou pan zastupitel neváhal navštívit objekt bez mého doprovodu, aby na něj pustila psa, nebo házela dělobuchy, příp. alespoň pukavce. Můj záměr se vydařil ale tím se odborně znalecké posudky staly bezcenými papíry! Jakáž pomoc!
 
 
 

TOPlist

Archív



Tato webová stránka používá cookies. Používáním této stránky souhlasíte s jejich využitím. Chcete-li zjistit více informací o cookies a jak s nimi pracovat, použijte tento odkaz.

Používáním této stránky souhlasíte s využitím cookies pro zajištění funkce nástroje Google AdSense.